Miten selvitä masennuksesta?

Masennuksesta toipumista voidaan tehokkaasti edistää lääkehoitojen ja erilaisten psykoterapioiden avulla, mutta myös henkilöllä itsellään on tässä tärkeä rooli. Masentuneella ihmisellä on useita erilaisia mahdollisuuksia tukea ja edistää omaa paranemistaan.

”Masennusta voi lievittää omatoimisesti.”

Erilaiset ajattelu- ja toimintatavat saattavat auttaa masentunutta sietämään paremmin sellaisia hetkiä, jolloin masentunut mieliala haittaa arkipäiväistä elämää.

Masennusta voidaan omatoimisesti lievittää hyvin arkisilla asioilla. Liikunta, ihmisten tapaaminen tai vaikkapa hyvä ruoka saattavat piristää mielialaa yllättävän paljon. Eri ihmisille tuottavat mielihyvää erilaiset asiat, joten masentunut henkilö löytää itse parhaat keinot oman mielialansa kohentamiseen.

Seuraavassa annetaan vinkkejä, kuinka masentunut voi auttaa itseään erilaisten oireiden lievittämisessä.

Kiinnostuksen puute, hidastunut toiminta ja energian puute

Aseta päivittäiselle toiminnalle tavoitteet. Rakenna vähitellen kokonainen päiväohjelma, joka koostuu erilaisesta ja mielekkäästä tekemisestä. Vältä nykyisen tilanteen vertailemista aiempaan kyvykkyyteen ja innostukseen.

Ruokahaluttomuus

Syö pieniä annoksia ruokaa, josta erityisesti pidät. Käytä ruokailemiseen aikaa. Syö mieluiten rauhassa yksin ja vältä tilanteita, joissa on painetta lopettaa ruokailu nopeasti.

Nukkumisvaikeudet

Mene nukkumaan säännölliseen aikaan iltaisin. Vältä päiväunia. Vähennä runsasta kahvin ja teen nauttimista etenkin illalla. Jos et saa unta, älä makaile hereillä ollessasi kerralla enempää kuin 30 minuuttia vaan nouse ylös jaloittelemaan. Voit kokeilla myös sinua rentouttavia asioita tai rentoutusharjoituksia: keskity lihasryhmien jännittämiseen ja rentouta ne hitaasti jännityksen jälkeen. Myös päivittäinen liikunta ja ulkoilu helpottavat unen saantia.

Onnettomat tunteet, epämiellyttävät ajatukset

Vältä kielteisten tunteiden ja ajatusten sekä huonon elämäntilanteen jatkuvaa pohtimista. Keskitä ajatuksesi johonkin positiiviseen, vaikka ihan pieneenkin asiaan.

Huolestuneisuus ja tehoton ajattelu

Pyri saamaan huolestuneisuutesi kontrolliin. Sen sijaan että loputtomasti mietiskelet ja listaat ongelmiasi, valitse yksi tai kaksi asiaa, jotka tuntuvat todella tärkeiltä. Tee suunnitelma siitä, miten ratkaiset ne.