Emppu tietää, että negatiivisuuden kierteestä voi päästä irti

Ensimmäistä kertaa olin masentunut jo peruskouluiässä koulukiusaamisen vuoksi”, Emppu kertoo taustastaan. Masennus äityi pahimmilleen vuonna 2010 tapahtuneen vakavan liikenneonnettomuuden jälkeen. Diagnosoidun vaikean masennuksen lisäksi Empulla on useita muitakin diagnooseja, ja joukkoon mahtuu sekä psyykkisiä että fyysisiä sairauksia. ”Elämä jatkuvien kipujen kanssa ei ole helppoa, mutta paikalleen jääminen tuntuu vaihtoehdoista huonoimmalta”, Emppu kertoo.

Empun elämään on mahtunut suuria vastoinkäymisiä ja moni onkin ihmetellyt, miten mies on pystynyt jatkamaan vaikeuksien jälkeen elämäänsä. ”Oivalsin, että jos keskityn vain negatiivisiin asioihin, en selviydy. Hyväksyin faktat ja pyrin elämään parasta mahdollista elämää niillä voimavaroilla ja mahdollisuuksilla, joita minulla on”, Emppu toteaa.

Arki sujuu, vaikka haasteita riittää

Emppu työskentelee kokopäiväisesti liikenteen moniosaajana ja kokee työnteon tuovan elämään merkitystä ja tarpeellista rutiinia. Emppu kiittelee myös vanhempiaan ja vaimoaan tuesta ja käytännön avusta. Myös rakkaat harrastukset, kuten musiikki ja bändissä soittaminen, ovat arjen voimavara.

Yksi Empun diagnooseista on ADHD ja se yhdistettynä vakavaan masennukseen näkyy Empun elämässä päivittäisinä kognitiivisina oireina. Empulla on muistivaikeuksia sekä keskittymisen ja aloitekyvyn vaikeutta. Tärkein arjen apu on ollut vaimo, joka muistaa mistä tavarat löytyvät ja mitä menoja huomiselle on sovittu. Nykyään Emppu osaa ottaa jo unohduksensa ja mokailunsa huumorilla.

Myös Empun puoliso on sairastanut masennuksen, joten parisuhteessa riittää ymmärrystä. ”Puolisoni on todennut, että huonoimpina hetkinä olen ollut ehkä paikalla, mutta en läsnä. Minulla on pitkiä aikajaksoja, joista en muista näin jälkeenpäin mitään”, Emppu kertoo.

Emppua auttaa jaksamaan myös oma elämänkatsomus, joka on tuonut sisäistä rauhaa ja turvaa. Myös harrastusten kautta löytynyt laaja ystäväverkosto tuo elämään positiivista virtaa.

Masennusta on hoidettava yksilöllisesti

Empun masennusta on hoidettu lääkityksen lisäksi psykoterapiassa. ”Terapian aloittaminen on rankkaa, mutta toisaalta helpottaa oloa. Olen ollut terapian aloittamisen jälkeen ajoittain todella väsynyt, mikä on näkynyt isoinakin toimintakyvyn vaihteluina”, Emppu kertoo.

Emppu kertoo hoitoonsa mahtuneen sekä hyviä että huonoja kohtaamisia. Emppu kokee, että hyvän hoidon lähtökohtana on yksilöllisyys. Monia auttaneet asiat eivät välttämättä toimi kaikilla.

Nykyinen lääkärini on ottanut tosissaan omat huolenaiheeni ja epäilykseni. Olen päässyt toivomiini tutkimuksiin ja voinut kieltäytyä tietyistä hoitomuodoista, joista en usko hyötyväni. Esimerkiksi ryhmätoiminta sopii varmasti monelle, mutta itse ahdistun muiden ahdistuksesta”, Emppu toteaa.

Emppu kannustaa muita sekä puhumaan että pussaamaan

Emppu uskoo, että masennuksesta voi toipua, mutta iso osa työstä on tehtävä itse sekä lähipiirin ja hoitotahon tuella.

Aktiivinen keskustelu on ollut todella tärkeää, ja koen, ettei mikään asia ole jäänyt käsittelemättä. Vaikka pohjalainen mies ei puhu eikä pussaa, niin masentuneena pitää vähintäänkin puhua. Eikä pussaamisestakaan ole ainakaan haittaa”, Emppu kannustaa.