Miten masennus näkyy seksuaalineuvojan vastaanotolla?
Masennus vaikuttaa moniin elämän osa-alueisiin, ja seksuaalisuus on usein yksi niistä. Seksuaalineuvoja Nina Mölsä kannustaa sekä asiakkaita että hoitohenkilökuntaa ottamaan seksuaaliterveyden rohkeasti puheeksi silloin, kun masennuksen hoitoa suunnitellaan.
Mölsä valmistui seksuaalineuvojaksi vuonna 2016 ammattikorkeakoulu Metropoliasta. Hän työskentelee Kalastaman terveysasemalla sairaanhoitajana, mutta kolmannes työajasta kuluu Helsingin kaupungin seksuaaliterveyspalveluiden kehittämistyöhön.
”Seksuaalineuvontavastaanotolle tullaan hyvin moninaisista syistä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi minäkuvaan liittyvät kysymykset ja seksuaalinen suuntautuminen, sekä valtavirrasta poikkeavat mieltymykset. Epävarmuus, haluttomuus tai muutos haluissa, erektio-ongelmat sekä kiihottumis- ja orgasmivaikeudet tuovat niin ikään ihmisiä seksuaalineuvojan luo”, Mölsä listaa.
”Asiakkailla saattaa olla myös erilaisia kiputiloja seksuaalisiin toimintoihin liittyen. Tähän kuuluvat valitettavasti myös henkiset kivut mahdollisista seksuaalitraumoista johtuen.”
Masennus vaikuttaa elämän kaikkiin osa-alueisiin – myös seksuaalisuuteen
Masentuneisuus ja alavireisyys vaikuttavat moniin eri elämän osa-alueisiin, ja seksuaaliterveys on yksi niistä.
”Masennus aiheuttaa usein haluttomuutta, ja sitä kautta myös kiihottumisvaikeuksia. Masentuneen minäkuva saattaa muuttua, mikä voi aiheuttaa ongelmia seksuaaliterveyden saralla. Olo ei aina tunnu hyvältä omassa kehossa, ja itsekriittisyys voi nousta pintaan”, Mölsä kertoo.
”Toisaalta masennus voi aiheuttaa myös seksuaalista riskikäyttäytymistä. Silloin hyväksyntää voidaan hakea esimerkiksi useista seksikumppaneista, ja seksuaalitoiminnoista voi muodostua ikään kuin pakkotoimintoja.”
Mölsän mukaan seksuaalineuvontavastaanotoilla keskustellaan myös masennuslääkkeiden vaikutuksesta seksuaalitoimintoihin.
”Mikäli asiakkaalla on mielialalääkitys käytössä, on hyvin tavallista, että sen vaikutukset seksuaalisuuteen mietityttävät. Olen myös törmännyt siihen, ettei masennuslääkitystä haluta nimenomaan sen vuoksi, että sen pelätään vaikuttavan seksuaalisiin haluihin.”
Seksuaalineuvojan puoleen kannattaa kääntyä rohkeasti
Mölsä ohjaa asiakkaita kääntymään seksuaalineuvojan, seksuaaliterapeutin tai psykiatrisen sairaanhoitajan puoleen ja tuomaan aktiivisesti esiin seksuaaliterveyteen liittyviä huolia.
”Tärkeintä olisi päästä perille siitä, onko masentuneisuutta ollut ennen seksin hankaloitumista vai toisin päin. Toisin sanoen: aiheuttaako masennus seksin saralla ongelmia, vai syveneekö masennus seksuaalisuuteen liittyvien ongelmien vuoksi.”
Mölsän mielestä seksuaalisuuteen liittyvien ”esitietojen” selvittäminen on tärkeää, ja vain sitä kautta on mahdollista päästä ongelmien taustaan kiinni. Siksi avoimuus on vastaanotolla tärkeää.
”Mikäli asiakkaalla on selkeä masennus, tulee seksuaalisuus mielestäni ottaa jokaisessa hoitokontaktissa esiin. Asiakkaan tulee olla tietoinen siitä, että sekä itse masennus, että sen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat alentaa libidoa eli seksuaalista halukkuutta”, Mölsä toteaa.
Lääkäri voi muokata masennuksen lääkehoitoa siten, että sen vaikutukset seksuaalisuuteen olisivat mahdollisimman vähäiset. Mahdollisista seksiin liittyvistä ongelmista kannattaakin kertoa avoimesti, jotta hoitoa voidaan tarvittaessa yrittää muuttaa.
”Pidän äärimmäisen tärkeänä sitä, että potilaalla olisi tunne siitä, että on lupa puhua myös kaikkein intiimeimmistä asioista oman sairauden hoidon yhteydessä. Silloin hoito on kokonaisvaltaista ja laadukasta.”