Hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa

Jos masennus jatkuu pitkään, se pahenee vähitellen. Uusiutuvat masennusjaksot ovat hoitamattomina usein entistä vakavampia. 

Hoitoon tuleekin hakeutua riittävän ajoissa jos tunnistaa itsessään joitakin masennukselle tyypillisistä piirteistä (Ks. Tunnista oireet). Masennustila on vakava, jos potilas on lähes jatkuvasti masentunut, surullinen ja ärtynyt sekä masennuksen oireet ovat jatkuneet vähintään kahden viikon ajan.

Oireiden varhaisessa tunnistamisessa läheiset ovat erittäin merkittävässä roolissa. Ajoissa aloitettu oikeanlainen hoito saattaa parhaassa tapauksessa jopa estää vakavan masennuksen kehittymisen.

Hoitoon hakeutumiseen esteitä

  • Syvästi masentunut ajattelee, ettei hän hyödy hoidosta, koska kaikki muukin on toivotonta ja masentunut löytää helposti vahvistusta negatiivisille ajatuksilleen.
  • Masentunut ei itse ymmärrä kärsivänsä sairaudesta, jota voidaan hoitaa. Huonoa oloa selitetään vaikealla elämäntilanteella.
  • Masentunut itse ja hänen läheisensä vaativat toistuvasti ryhdistäytymistä. Vaikeasta masennuksesta ei kuitenkaan parane pelkällä tahdonvoimalla.
  • Alkoholiin turvaudutaan ennemmin kuin lääkehoitoon. Alkoholi pahentaa tilannetta ja heikentää selvästi lääkehoidon tehokkuutta ja masennuksen ennustetta.
  • Häpeä ja leimautumisen pelko estävät hoitoon hakeutumista. Kuitenkin lähes joka toinen kärsii kerran elämässään hoitoa vaativasta masennuksesta.
  • Hoitoon hakeutuminen on liian suuri ponnistus uupumuksen tilassa ilman ulkopuolista apua.