Ahdistuneisuushäiriöt
TRAUMAPERÄINEN STRESSIHÄIRIÖ ON USEIN UHKAAVAN TILANTEEN SEURAUS
Traumaperäisenen stressihäiriö kehittyy poikkeuksellisen uhkaavan tai katastrofaalisen tilanteen kokemuksellisena seurauksena usein pitkän ajan kuluessa. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat luonnonkatastrofit, suuronnettomuudet, terrori-iskut, väkivalta, ryöstöt, raiskaukset, tulipalot ja vakavat liikenneonnettomuudet.
PAKKO-OIREINEN HÄIRIÖ TUOTTAA EPÄMIELLYTTÄVIÄ JA AHDISTAVIA AJATUKSIA
Pakko-oireiselle häiriölle (OCD, Obsessive-compulsive disorder) ovat ominaisia pakkoajatukset (obsessiot) tai pakkotoiminnat (kompulsiot), jotka ovat yleensä tilanteeseen nähden liiallisia.
YLEISTYNYT AHDISTUNEISUUSHÄIRIÖ ON ENEMMÄN KUIN STRESSI
Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö on tavallinen ja usein pitkäkestoinen sairaus. Tätä häiriötä on joskus vaikea tunnistaa oireiden monimuotoisuuden vuoksi. Yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä on kuitenkin opittu viime vuosina havaitsemaan ja hoitamaan.
SOSIAALISTEN TILANTEIDEN PELKO
Sosiaalisten tilanteiden pelko on psykiatrinen häiriö, jossa henkilö ahdistuu ollessaan muiden huomion kohteena. Ahdistus ilmenee ryhmätilanteissa, kuten puhuttaessa tai syötäessä julkisesti, kohdattaessa tuttuja väkijoukossa, tai osallistuttaessa juhliin tai kokouksiin. Henkilö pelkää, että hänen käytöksensä olisi hänelle itselleen jollakin tavalla noloa tai nöyryyttävää, ja pyrkii tämän takia välttämään huomion kohteeksi joutumista ja sosiaalisia tilanteita.
PANIIKKIHÄIRIÖ – YLEINEN JA HOIDETTAVISSA
Paniikkihäiriö kuuluu ahdistuneisuushäiriöihin, jotka ovat tavallisimpia psykiatrisia sairauksia. Jopa neljäsosa väestöstä kärsii ahdistuneisuushäiriöistä jossain elämänsä vaiheessa.
AHDISTUNEISUUSHÄIRIÖ KOSKETTAA MONIA SUOMALAISIA
Ahdistus, huolestuneisuus ja pelko ovat yleisiä ja luonnollisia tuntemuksia jokapäiväisessä elämässä. Jokainen meistä tietää, miltä ne tuntuvat. Saatamme kokea ahdistusta esimerkiksi silloin, kun arkeemme liittyy paljon keskeneräisiä asioita tai olemme huolissamme läheisistämme.